luni, 23 aprilie 2012

Tahini-sos din piure de seminte de susan.





     Tahina,sau dupa cum spun retelele americane:tahini,este piureul facut din seminte de susan prajite,zeama de lamaie,ulei de masline si sare.
     Trebuie sa fiu sincera ,nu am facut niciodata in casa tahina pentru ca mi-as arde bunatate de mixer,n-ar fi prima data ,asa ca prefer sa o cumpar de la amicii mei arabi.
     Tot tahina se numeste si sosul care se foloseste pentru a imbaia chiftelutele de falafel,ca dressing pentru salate , sos pentru carne la gratar si rasol,zarzavaturi la gratar si fierte,in hummus si baba ganoush.  sau pur si simplu cu un dumicat de pita calda.
     Are un gust amarui,extrem  de amarui pentru cei carora nu le place gustul amar,textura fina si lichida.
     Reteta este extrem de simpla,se prajesc semintele de susan si se mizeaza cu ulei de masline,zeama de lamaie si sare pana devine o pasta.

     Pana aici totul simplu,numai ca pasta de susan este foarte densa si trebuie diluata pentru a fi folosita la un sos tahini.Daca o adaugam la hummus nu este nevoie, pentru ca se amesteca impreuna cu lichidul in care au fiert boabele de naut si piureul de naut.
     Daca vrem sa o servim  ca un simplu sos sau dressing  ,pentru carne sau zarzavaturi, trebuie diluata cu apa si zeama de lamaie.Eu am diluat-o doar cu apa pentru ca este destul de amara si lamaia ar face-o si mai mult decat este.
     Este folosita foarte mult in retelele raw-vegan,fiind o pasta care nu necesita metode de coacere,fierbere sau prajire.


     Piure de susan                             -2 linguri
     Sare de mare                               -un varf  lingurita(cca 5 grame)
     Ulei de masline virgin extra           -2 linguri
     Zathar                                         -1 lingura
     Usturoi                                        -2 dinti                                       
     Boia dulce sau picanta                  -un varf de lingurita
     Zeama de lamaie(optional)            -1lingura(sau dupa gust)
     Patrunjel                                       -1 lingura de patrunjel tocat marunt
     Apa                                              -1 ceasca de cafea sau 100-150 ml


Punem pasta de susan intr-un recipient si adaugam apa,zeama de lamaie,usturoiul,sarea,patrunjelul si o lingura de ulei de masline,amestecam cu un tel pana se omogeanizeaza.Trebuie sa fie de consistenta aluatului de clatite,daca va place mai lichida sau mai consistenta mai puteti adauga sau scade din cantitatea de apa pe timpul procesului de omogenizare,depinde de gustul diecaruia.
Se pune intr-un castronas sau farfurie plana,dupa gustul si muza gastonomica a zilei,se pune in sens circular restul de ulei de masline,se presara  zathar si boia .
Sfatul meu?
Se mananca cu dumicati de pita calda .Se rupe painea, se inmoaie in sos si se duce direct la gura,un deliciu!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu