Pentru torturile etajate se folosesc blaturi cu o consistenta dura,cel mai des intalnit fiind Madeira Sponge Cake.
Madeira Sponge Cake(MSC): este un blat dens,cu interior compact care poate rezista ;modelarii,greutatii cremelor si a ormanemtelor de fondant si gumpaste sau suprapunerii mai multor blaturi.
Consistenta este asemanatoare cu cea a unui Bundt Cake.
Blaturile MSC nu se isiropeaza decat daca este foarte necesar,si daca o facem incercam sa evitam margiena blatului. Umiditatea este un factor negativ ,afectand fondantul.Aceste se topeste,se pateaza si se deformeaza.
Blaturile tip pandispan: sunt foarte fragile si aereate,se sfarama cand sunt umplute cu crema si nu au densitatea necesara pentru a putea sustine mai multe straturi de crema .Se imbiba de sirop si crema ,ceea ce il face sa nu isi pastreaze forma pentru a putea fi acoperit de fondant in mod uniform.
Am ales un blat dens,de ciocolata alba ,care neavand nevoie de bule de aer se mixeaza cu mixerul pana in momentul incorporarii untului si al ciocolatei.Umiditatea blatului este data de ciocolata si unt.Se insiropeaza foarte putin sau deloc.Se poate congela fara probleme,nu mai mult de 3 luni.
In cazul in care vrem sa facem un blat de cacao,inlocuim 40 grame de faina cu 40 grame de cacao.
Blatul este pentru o forma de 15 cm diametru si 10 cm inaltime.Aceste masuri de folosesc la blaturile din ultimul nivel.
Blat de ciocolata alba:
4 oua
80gr unt
120 gr zahar pudra
140gr faina
120gr ciocolata alba
1 plic praf de copt
Preincalzim cuptorul la 170 grade.
Cernem impreuna faina si praful de copt,rezervam.
Intr-un recipient topim untul la temperatura foarte mica.In momentul in care este lichid ,inchidem focul si adaugam ciocolata alba rupta in bucati mici-Amestecam pana ciocolata se topeste,rezervam.
Mixam ouale pana isi triplica volumul,adaugam zaharul in ploaie si mixam pana seomogenizeaza.
Adaugam faina si praful de copt.
Mixam pana ingredientele se omogenizeaza si incorporam untul si ciocolata,amestecam cu o spatula,incet-incet.
Tapetam tava cu unt si taiem hartia pe masura.Daca tava este tapetata cu unt,hartia nu se onduleaza atunci cand adaugam aluatul in tava.Daca nu avem o tava suficient de inalta,hartia taiata trebuie sa treaca de margine tavii incat sa lase blatul sa creasca in inaltime.Tinand cont ca blatul creste cel putin 10 cm,hartia trebuie sa fie taiata la o inaltime de 14 cm.
Lasam blatul la cuptor timp de o ora.Timpul coacerii depinde de cuptor,daca are functie turbo,daca este pe gaz sau curent,daca se aprinde si sus si jos,sau numai in partea de sus.Se poate incerca daca este copt,doar dupa primele 40 minute.
Pentru o forma de 22 cm ,blatul se lasa circa 1 ora si jumatate.
Cand este facut ,se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca cu "gura" in jos pe o retea metalica .Daca iese deformat,inseamna ca temperatura a fost prea mare si a crescut brusc.Pentru a da forma rotunda blatului,putem razui marginea blatului cu o razatoare normala,partea cea mai fina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu