Liana imi sopteste etimologia prenumelui Liliana, Lily sau Liana, care vine de la lilium si in latina inseamna crin.
Crina mi-ar spune ca de asta ne placem noi doua, daca i-as povesti etimologia numelui Liana.
Imi plac femeile destepte, frumoase, inteligente si modeste(adauga Liana)si care, de altfel, sunt femei puternice.
Dar pana la urma ne regasim si in lianele lui Tarzan, facatoare de pastai de vanilie.Si de aici incepe ceea ce avem in comun 'Vanilia.
Vanilia se obtine din fructul in forma de pastaie al unei orhidee urcatoare, o specie care a inceput sa fie cultivata in urma cu 1000 de ani in Veracruz-Mexic, de indigenii care faceau negot cu aztecii, care la randul lor o foloseau pentru a aromatiza ciocolata.
Stim insa, ca vanilia de cea mai buna calitate vine din Madagascar.
Spaniolii au adus-o in Europa acum 500 de ani, iar francezii au dus lianele pe insulele sud estice ale continentului african, unde se produce astazi Vanilia de Bourbon.
Este o planta extrem de scumpa datorita polenizarii manuale si pentru ca accepta doar un anumit tip climatic.
Planta in sine si pastaile nu au valoare gastronomica, chiar uscate
fiind, daca nu sufera un proces fizic cam brutal pentru cat de fragila
este orhideea. Ele trebuiesc strivite pentru a elabora singure aroma care se
gaseste sub forma de enzime si rup catenele, emanand compusii aromatici.Crina mi-ar spune ca de asta ne placem noi doua, daca i-as povesti etimologia numelui Liana.
Imi plac femeile destepte, frumoase, inteligente si modeste(adauga Liana)si care, de altfel, sunt femei puternice.
Dar pana la urma ne regasim si in lianele lui Tarzan, facatoare de pastai de vanilie.Si de aici incepe ceea ce avem in comun 'Vanilia.
Vanilia se obtine din fructul in forma de pastaie al unei orhidee urcatoare, o specie care a inceput sa fie cultivata in urma cu 1000 de ani in Veracruz-Mexic, de indigenii care faceau negot cu aztecii, care la randul lor o foloseau pentru a aromatiza ciocolata.
Stim insa, ca vanilia de cea mai buna calitate vine din Madagascar.
Spaniolii au adus-o in Europa acum 500 de ani, iar francezii au dus lianele pe insulele sud estice ale continentului african, unde se produce astazi Vanilia de Bourbon.
Pastaile se usuca la temperaturi inalte: in apa fierbinte, la soare sau vapori fierbinti. Procesul de uscare si aromatizare prin ruperea catenelor dureaza cateva saptamani, timp in care sunt lucrate manual dupa care sunt inmagazinate si lasate sa isi intensifice aroma.
Vanilia se foloseste ca ingredient la dulciuri cu predilectie, dar, de fiecare data exista un dar, este folosita la mancaruri cu gust Umami, adesea cu creveti, langusta sau carne de porc.
Aroma vaniliei ne duce cu gandul la gusturi complexe: de lemn, frunze verzi, tutun, fructe uscate, flori, cuisoare, caramel, chiar si a fum, a unt si a pamant.
Vanilia da profunzime, caldura si persistenta oricarui desert. Aroma devine mai profunda daca vanilia este gatita cu grasimi, fiind liposolubila.
Se utilizeaza la rece, la temperatura camerei sau in ultimele momentele ale prepararii, fiindca temperaturile mari anuleaza aroma atat de delicata.
Fiti mai vanilati, de multe ori merita!
Eu si Liana va dorim un an fericit si aromat!
:)
RăspundețiȘtergereAdor orhideele!
RăspundețiȘtergereBună seara!
RăspundețiȘtergereM-am gîndit să te strig la portiță!
Mergem la căminul cultural?