vineri, 30 martie 2012

Rainbow Layer Cake-Tort Curcubeu Etajat.



   Mami,cati ani ai?
   40....
   Nuuuuu,ai 39!
   Ai trait 4 decenii in 2 secole diferite?!
   Trebuie sa iti pui o dorinta!
   Vreau acasa......



  
   Mi-am zis ,fac un Ruffle Cake!
   Nu l-am facut.Nu aveam timp,muza nu era acasa,primavara in floare....
   Cu toate ca am o fobie alimentara la rosu,am ales altceva.Culorile imi dau batai de cap,ma ametesc,dar ma omora curiozitatea.
        Blat:
    400 gr faina
    45 gr amidon
    1,5 lingurita de bicarbonat de amoniu
    1 lingurita sare
    450 gr zer (buttermilk) sau 450 ml lapte amestecat cu 2 linguri de otet
    6 albusuri
    340 gr zahar
    190 gr unt
    150 gr ciocolata alba(optional)
    1 fiola esenta vanilie
    coloranti alimentari pe cat posibili naturali (Wilton natural sau ScrapCooking.)

       Crema:
    375 gr unt(nu se inlocuieste cu margarina)
    450 gr branza tip philadelphia sau mascarpone
    240 gr zahar pudra
    300 ml frisca
    1 fiola esenta de portocale  

   Buttermilk se poate face cu lapte si otet, 2 linguri otet la 450 ml lapte.
   Blatul este calculat pentru o tava rotunda de 22 cm. Fiecare blat are cca 220 gr,sunt 6 la numar si groase de cca 1cm.Este un tort inalt,are cca 10 cm impreuna cu crema..Trebuie luat in seama faptul ca are o crema care contine unt si este foarte satios.Fiind destul de inalt portiile se taie de cca 3cm fiecare.Tortul are 16-18 portii.
   Trebuie sa avem la indemana 6 recipiente (castronase pentru supa,de exemplu)in care vom prepara cele 6 blaturi colorate,6 lingurite si 6 scobitori(ptr coloranti,nu bagati aceeasi scobitoare de mai multe ori in borcans ,crema ramasa pe scobitoare poate altera culoarea).
   Pentru tavi folositi hartie de copt taiata circular,exact fundul tavii.
   Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei(mai ales untul)
   Foile coapte de blat sunt umede si pufoase.Se pot umple cu crema a doua zi,cu conditia de a fi pastrate la rece in pungi de plastic ,pentru a nu se usca.
   Preincalziti cuptorul la 170 grade cu 20 minute inainte de coacere.
   Colorantii trebuie pusi in cantitati mici,cantitatea de coloranti este mult mai mica decat la oricare alt tort decorat cu flori sau figurine din fondant .
    Eu am fost 3 de la ScrapCooking si 3 de Wilton natural.

      Blat:
    Faina, cernuta in prealabil, se amesteca cu amidonul,sarea si bicarbonatul (eu nu il "sting").

    Intr-un recipient albusurile se bat spuma,se adauga zerul,otetul si vanilia.
    In alt recipient punem untul impreuna cu zaharul si esenta, amestecam pana devine pufos.




Adaugam ciocolata alba topita,amestecam pana se omogenizeaza.La acest aluat incorporam treptat cate o parte de faina si una de zer,in cateva parti, pana se omogenizeaza toate ingredientele.
    Se imparte in 6 parti egale.

 Fiecare parte se coloreaza cu 1-2 picaturi de colorant, va ajutati de o scobitoare.Daca vi se pare prea deschisa culoarea nu exagerati, culorile ajung la saturatie si indiferent cat ati mai pune nu isi schimaba nuanta. Albastrul si rosu se omogenizeaza mai greu,verdele si galbenul cel mai usor.

    Se coace fiecare culoare pentru blat la 170 grade, timp de 12-15 minute.

      Crema:
   Untul se amesteca cu zaharul pudra si esenta de portocale, se amesteca cu o spatula pana devine omogen.    Se adauga branza,amestecati usor ,adaugati frisca intr-o singura repriza,amestecati cu miscari circulare de sus in jos. Crema trebuie lucrata incet si nu foarte mult timp, untul se poate taia.

   Ornarea trebuie sa fie simpla. Blaturile colorate sunt cele care care dau tot farmecul tortului.




Timpul este efemer,enigma vietii si totusi cheia ei.
Vreau acasa,acolo unde cerul este mai albastru decat oriunde,acolo unde aromele ma coplesesc,vreau acasa...acolo unde pot atinge cerul cu degetele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu