sâmbătă, 3 martie 2012

Reteta bazica pentru modelaj cu pasta de zahar.

      Pasta pentru modelaj  sau Gum paste.Posibil sa fie si alte traduceri in romaneste,in momentul asta e tot ce imi trece prin minte.Am ales si cuvantul in engleza pentru a se intelege despre ce este vorba, in cazul in care ar exista si alte expresii.
     De fiecare data este bine sa invatam cum se face corect un anumit lucru inca de la inceput,cand suntem stapani pe situatie si avem multa practica putem inventa .In gastronomie masurile sunt intotdeauna baza unei retete reusite,mai ales in retetele "dulci".
    Inainte de a scrie reteta am sa explic termenii sau prescurtarile si utilitatea fiecaruia in parte.
    . C.M.C.      -sau Carboximeytil Celuloza,este o guma sintetica(rasina) care da elasticitate si corp , se foloseste pentru Gum Paste,Fondant sau Pasta de modelaj.Se gaseste in forma de praf de culoare alb-galbuie.
    Glicerina     -se foloseste pentru a absoarbe umezeala,pentru elasticitate si pentru a da un surplus de gust dulce.Se foloseste pentru fondant,pasta de modelaj/gum paste si filigran.
   Glucoza       -se foloseste pentru inghetata,marmelada,dulceata,fondant,e.t.c..Evita cristalizarea zaharului(acele de zahar),se gaseste sub forma de gel sau sirop,are consistenta vascoasa.
   Acid  Citric  -fixeaza/imbogateste gustul,evita zaharisirea.Se poate inlocui cu otet sau zeama de lamaie.
   Zahar Pudra -se foloseste doar cel din comert pentru ca are un continut de 2%-3% de amidon,care este imprescindibil in retetele pe baza de zahar pentru fondant.
  Crisco           -margarina vegetala(exista si margarina cu amestec de unt)care nu se hidrogeneaza.
   Pe parcursul postarilor am sa scriu si cu ce se pot inlocui aceste substante care au uz alimentar exclusiv.
   Pasta de modelaj/gum paste,se foloseste numai pentru figurine sau flori.Are o consistenta elastica si se poate intinde foarte usor fara a se rupe,dand o senzatie reala petalelor de flori.Are consistenta plastelinei,elasticitatea fiind data de C.M.C.Trebuie lucrata destul de repede pentru ca in contact cu aerul se intareste mult mai repede decat fonfantul.Piesele din Gum Paste pot fi pastrate in cutii ermetice pentru a nu patrunde umezeala,intr-un mediu corespunzator pot dura fara sa se altereze mai mult de 1 an de zile.
  Gum Paste se conserva in pungi de plastic sau recipiente de sticla inchise ermetic in frigider.Umezeala este un dusman al fondantului si al zaharului in general.Este indicata in climele umede pentru ca pisele nu se altereaza.
 
      GUM PASTE 


    1 lingura          -C.M.C.
    1lingura           -Glucoza
     2linguri           -Apa calda.
    0,250gr           -Zahar pudra.
    4 picaturi         -Acid citric sau Acid Acetic(3 picaturi de zeama de lamaie sau otet)
    1lingura rasa    -Unt sau margarina (preferat Crisco)
    3-4 picaturi     -Esenta dupa gust(nu este obligatorie)


Apa calda si glucoza se pun intr-un recipient ,se amesteca glucoza cu apa pana se topeste.
Zaharul pudra se cerne si se amesteca cu C.M.C . pentru a evita cocoloasele .
Pudra se  amesteca cu apa si glucoza,esenta pentru gust,acidul citric(zeama de lamaie) si untul(margarina)topit la vapor.Se formeaza cocoloase care dau senzatia ca nu se omogenizeaza.Inconvenientul margarinei sau a untului este ca dau culoare galben palid aluatului,pe cand Crisco care este o margarina vegetala nehidrogenata este de culoare alba.Daca folosim Crisco sau unt cantitatea este de o lingura rasa ,daca folosim margarina  punem o ligura cu varf,Crisco fiind mult mai gras decat margarina .

 sau ca nu ar avea intentia clara de a forma un aluat.Nu adaugati nimic altceva daca senzatia de sec va lasa o impresie ciudata.Bagati mana in aluat si incepeti sa o stangeti in pumn,cocoloasele se vor uni  ,se vede in imaginea de jos.
 Se framanta pana se incorporeaza toata pudra si formati un aluat omogen.

 Aluatul are o culoare alb-galbuie,cu cat il framantai mai mult cu atat devine mai alb.

 Este dificil de framantat in primele momente,un aluat destul de dur.Pentru a se framanta cum trebuie si a fi elastic trebuie sa rupeti aluatul in bucatele mici si sa le uniti inca o data,de cateva ori ,pana devine elastica si fina.



     Se conserva in frigider,in pungi de plastic sau recipient de sticla inchise ermetic.
     Pentru a se taia cu forme sau pentru modelaj ,masa de lucru trebuie sa fie pudrata cu zahar pudra,amidon sau unsa cu un strat subtire de unt
    Se poate colora dupa preferinta cu coloranti in gel sau pudra.Colorantii in pudra se amesteca cu alcool(vodka sau gin)pentru a se dizolva si a fi absorbiti de aluat.Este un aluat foarte elastic,se poate extinde foarte fin fara a se rupe.
    Se lasa 24 ore la"odihna" inainte de a se folosi.
   
                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu