Cand am inceput acest blog am fost putin derutata.Voiam ca prima postare sa fie despre tot ce avem mai scump pe lumea asta,despre copii si sanatatea lor .
Multe mame sunt obsesionate cu mancarea bebelusilor si a copiilor,dar sunt putine acestea fata de cele care nu se gandesc ca substantele chimice ataca tesuturile in crestere.Pe etichetele alimentelor sunt date care se refera doar la persoanele adulte,nu sunt calculate si pentru copii .Aditivii alimentari,coloranti si vitamine,sunt folosite pentru a da culoare,a conserva si pentru a pastra gustul .
Cand am avut primul copil,pediatra mi-a atras atentia ca pana la varsta de un an, cel putin, sa nu cumpar iaurturi care au culoare(roz cu gust de capsuna,galben cu gust de banana e.t.c.).Cand am studiat nutritie,multi ani mai tarziu,am observat cu stupoare ca biologia moleculara m-a ajutat sa inteleg mai bine consecintele pe care le are mancarea asupra organismului, si in general a tesuturilor in crestere.Sunt substante chimice care schimba ADN-ul si de aici mutatiile care se fac si predilectia pentru anumite boli precum cancerul,hiperactivitatea la copii si alergiile.
In afara de retetele pe care le-am adunat pe parcursul ultimilor ani,o sa scriu foarte mult despre nutritie si efectele benefice, sau nu, ale alimetelor pe care le folosim in gastronomie.
Astazi o sa incep cu substante chimice si aditivi folositi in industria alimentara.O postare cam lunga ,dar merita citita,mai ales ca adolescentii si copii au dese probleme cu greutatea si alergiile.
Culoari si coloranti -culorile sunt substante chimice sau naturale adaugate in alimente,unele dintre ele nu sunt permise in Comunitatea Europeana.
Acid salicilic sau aspirina comuna-un conservant folosit si astazi pentru conserve de iarna,este o substanta toxica interzisa care se acumuleaza in organism si se elimina foarte lent,interzisa in CE.
Acid boric -a fost folosit pentru conservarea fructelor de mare,a carnii si a margarinei sau untului,este interzis in toate tarile.Unica uitiliatea este aceea de a se folosi in conservarea caviarului.Toxic ,favorizeaza intoxicatiile.
E 234 sau Nizina -este un antibiotic bioconservant,legal ar trebui sa fie unicul antibiotic folosit in uz alimentar.
Acid acetic - otet,conservant,se foloseste pentru a evita mucegaiul in industria alimentara.
Albastru V - se foloseste pentru a da culoarea verde la bomboane,jeleuri,bauturi ,nu creeaza mutatii
Indigo -se foloseste in produsele de patiserie si cofetarie,nu provoaca mutatii
Verde BS -se foloseste in CE,dar este interzis in America,Tarile Nordice ,Japonia si Canada.Este folosit pentru a da culoarea verde verdeturilor congelate.
Eritrozina -distruge glanda tiroida,este folosit la iaurturi sau marmelada cu aroma de capsuni ,in conservele de ton sau peste.Mai mult de jumatate din molecule sunt compuse din atomi de iod .
Negru stralucitor BN -este folosit doar pentru a colora caviarul,interzis in Tarile Nordice,Japonia,Canada si America
Galben portocaliu S -cancerigen,alergenic ,provoaca hiperactivitate la copii,se foloseste la bauturile carbogazoase de culoare portocalie,la inghetata,bomboane si jeleuri ...
E 102-Tartazina -aprobat in CE,clasicul colorant in praf,utilizat pentru paella,supe la plicuri orez,inghetata,jeleuri,bomboane ,bauturi care au culoare galbena.Provoaca reactii alergice la cei care au alergie la aspirina.
E 160-Carotenul -folosit pentru a da culoare margarinei sau untului,bauturi si in general tot ce are culoare galbena.Este un antioxidant potent.
E 150- Caramel -obtinut din zahar,da efecte laxante.Se obtine cu ajutorul amoniacul,a se evita consumul.
E140-Clorofila - utilizeaza pentru a da culoare verde,nu are efecte adverse.
E133-Albastru -se acumuleaza in rinichi,se foloseste la conservele de verdeata.
E122-Rosu -interzis in America si Tarile Sovietice,cancerigen.
Aici sunt doar cateva dintre ele,cu timpul voi adauga mai multe informatii.
Lucrand cu fondant vom observa ca pe a anumite recipiente de coloranti,in gel sau praf ,este un anunt ca acesta :Atentie,da reactii alergice si hiperactivitate in copii ,multi dintre colorantii folositi sunt cancerigeni,mai ales cele care in America sunt interzise dar in Europa inca sunt aprobate pentru industria alimentara.
Multe mame sunt obsesionate cu mancarea bebelusilor si a copiilor,dar sunt putine acestea fata de cele care nu se gandesc ca substantele chimice ataca tesuturile in crestere.Pe etichetele alimentelor sunt date care se refera doar la persoanele adulte,nu sunt calculate si pentru copii .Aditivii alimentari,coloranti si vitamine,sunt folosite pentru a da culoare,a conserva si pentru a pastra gustul .
Cand am avut primul copil,pediatra mi-a atras atentia ca pana la varsta de un an, cel putin, sa nu cumpar iaurturi care au culoare(roz cu gust de capsuna,galben cu gust de banana e.t.c.).Cand am studiat nutritie,multi ani mai tarziu,am observat cu stupoare ca biologia moleculara m-a ajutat sa inteleg mai bine consecintele pe care le are mancarea asupra organismului, si in general a tesuturilor in crestere.Sunt substante chimice care schimba ADN-ul si de aici mutatiile care se fac si predilectia pentru anumite boli precum cancerul,hiperactivitatea la copii si alergiile.
In afara de retetele pe care le-am adunat pe parcursul ultimilor ani,o sa scriu foarte mult despre nutritie si efectele benefice, sau nu, ale alimetelor pe care le folosim in gastronomie.
Astazi o sa incep cu substante chimice si aditivi folositi in industria alimentara.O postare cam lunga ,dar merita citita,mai ales ca adolescentii si copii au dese probleme cu greutatea si alergiile.
Culoari si coloranti -culorile sunt substante chimice sau naturale adaugate in alimente,unele dintre ele nu sunt permise in Comunitatea Europeana.
Acid salicilic sau aspirina comuna-un conservant folosit si astazi pentru conserve de iarna,este o substanta toxica interzisa care se acumuleaza in organism si se elimina foarte lent,interzisa in CE.
Acid boric -a fost folosit pentru conservarea fructelor de mare,a carnii si a margarinei sau untului,este interzis in toate tarile.Unica uitiliatea este aceea de a se folosi in conservarea caviarului.Toxic ,favorizeaza intoxicatiile.
E 234 sau Nizina -este un antibiotic bioconservant,legal ar trebui sa fie unicul antibiotic folosit in uz alimentar.
Acid acetic - otet,conservant,se foloseste pentru a evita mucegaiul in industria alimentara.
Albastru V - se foloseste pentru a da culoarea verde la bomboane,jeleuri,bauturi ,nu creeaza mutatii
Indigo -se foloseste in produsele de patiserie si cofetarie,nu provoaca mutatii
Verde BS -se foloseste in CE,dar este interzis in America,Tarile Nordice ,Japonia si Canada.Este folosit pentru a da culoarea verde verdeturilor congelate.
Eritrozina -distruge glanda tiroida,este folosit la iaurturi sau marmelada cu aroma de capsuni ,in conservele de ton sau peste.Mai mult de jumatate din molecule sunt compuse din atomi de iod .
Negru stralucitor BN -este folosit doar pentru a colora caviarul,interzis in Tarile Nordice,Japonia,Canada si America
Galben portocaliu S -cancerigen,alergenic ,provoaca hiperactivitate la copii,se foloseste la bauturile carbogazoase de culoare portocalie,la inghetata,bomboane si jeleuri ...
E 102-Tartazina -aprobat in CE,clasicul colorant in praf,utilizat pentru paella,supe la plicuri orez,inghetata,jeleuri,bomboane ,bauturi care au culoare galbena.Provoaca reactii alergice la cei care au alergie la aspirina.
E 160-Carotenul -folosit pentru a da culoare margarinei sau untului,bauturi si in general tot ce are culoare galbena.Este un antioxidant potent.
E 150- Caramel -obtinut din zahar,da efecte laxante.Se obtine cu ajutorul amoniacul,a se evita consumul.
E140-Clorofila - utilizeaza pentru a da culoare verde,nu are efecte adverse.
E133-Albastru -se acumuleaza in rinichi,se foloseste la conservele de verdeata.
E122-Rosu -interzis in America si Tarile Sovietice,cancerigen.
Aici sunt doar cateva dintre ele,cu timpul voi adauga mai multe informatii.
Lucrand cu fondant vom observa ca pe a anumite recipiente de coloranti,in gel sau praf ,este un anunt ca acesta :Atentie,da reactii alergice si hiperactivitate in copii ,multi dintre colorantii folositi sunt cancerigeni,mai ales cele care in America sunt interzise dar in Europa inca sunt aprobate pentru industria alimentara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu