Cand vrem sa facem o fotografie reusita,nu ca mine,trebuie sa stim care este cel mai bun moment al zilei, pentru a capta lumina si a scoate in relief ceea ce dorim.
In disperarea de a cauta,nu momentul si nici lumina,codite de ceapa verde prin gradina ,am gasit o gingasie...
Niciodata nu m-am intrebat de ce camara mea este plina de cutii,pungulite,sticlute,seminte,esente,forme si alte sute de milioane de ingrediente....pana ieri,cand am gasit 6 cutii de smantana in brambureala de pe policioare.Sase cutii n-ar fi mult,ar zice unii,ehe....dar depinde ce cutii,as spune eu!
Ce poti face cu 6 litri de smantana?Pfff,o inghetata mare,mare,mare.Cat ador eu inghetata,cat o iubesc si o idolatrizez, am tradat-o!
Somon file -4 portii
Smantana -200ml(sau mai mult,depinde de fiecare)
Codite de ceapa verde -cateva
Ulei -1 lingura
Orez(bob rotund) -240gr(60gr persoana)
Ciuperci -200gr
Ceapa -una potrivita
Usturoi -2-3 catei
Ulei -3 linguri
Apa -480ml
Incepem cu orezul pentru ca timpul de preparare este mai indelungat decat al somonului.
Punem apa pentru orez la fiert,avem nevoie de o cratita cu peretii mai inalti(circa4 degete,nu mai scunda).
Taiem marunt ceapa,ciupercile si usturoiulCalim ceapa,adaugam usturoiul si la sfarsit ciupercile.Nu le lasam decat 2-3 minute,pana se inmoaie.Asezonam.Scoatem ingredientele din cratita pe o farfurie, sau ce aveti la indemana.
In aceeasi cratita punem orezul la calit,chiar daca ne-a ramas putin ulei .Il lasam cateva momente pana devine transparent,daca va place il putei lasa pana prinde putina culoare.Adaugam ingredientele de mai sus la orezul calit.
Cand apa a inceput sa dea in clocot adaugam orezul amestecat cu ciupercile,dam focul la mediu,asezonam daca este nevoie si lasam 12 minute sa fiarba la foc potrivit .Inchidem focul si punem capac la cratita, pana terminam de preparat somonul.
Fileurile de somon se usuca foarte bine cu hartie de bucatarie .
Se asezoneaza.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.Asezam cu grija fileurile,prima data pe partea cu pielea,pentru a nu se rupe ,si apoi pe cealalta parte.
.Lasam 2 minute pe fiecare parte,in partea din mijloc trebuie sa fie crud,restul se fierbe cu sosul.Daca somonul a lasat prea multa grasime ,aruncam grasimea.
Dam focul la flacara mica,adaugam smantana si ceapa verde.Lasam smantana pana prinde consistenta aluatului de clatiteAsezonam daca este nevoie si inchidem focul.Daca este sosul prea gros putem pune din nou smantana.Tot procesul trebuie sa dureze cateva minute ,altfel somonul devine sec si fad iar smantana se ingroasa foarte mult.
Se serveste cu garnitura de orez si ciuperci.
Uitam un amanunt important,umbrele din fotografii nu intra in meniu.
In disperarea de a cauta,nu momentul si nici lumina,codite de ceapa verde prin gradina ,am gasit o gingasie...
Niciodata nu m-am intrebat de ce camara mea este plina de cutii,pungulite,sticlute,seminte,esente,forme si alte sute de milioane de ingrediente....pana ieri,cand am gasit 6 cutii de smantana in brambureala de pe policioare.Sase cutii n-ar fi mult,ar zice unii,ehe....dar depinde ce cutii,as spune eu!
Ce poti face cu 6 litri de smantana?Pfff,o inghetata mare,mare,mare.Cat ador eu inghetata,cat o iubesc si o idolatrizez, am tradat-o!
Somon file -4 portii
Smantana -200ml(sau mai mult,depinde de fiecare)
Codite de ceapa verde -cateva
Ulei -1 lingura
Orez(bob rotund) -240gr(60gr persoana)
Ciuperci -200gr
Ceapa -una potrivita
Usturoi -2-3 catei
Ulei -3 linguri
Apa -480ml
Incepem cu orezul pentru ca timpul de preparare este mai indelungat decat al somonului.
Punem apa pentru orez la fiert,avem nevoie de o cratita cu peretii mai inalti(circa4 degete,nu mai scunda).
Taiem marunt ceapa,ciupercile si usturoiulCalim ceapa,adaugam usturoiul si la sfarsit ciupercile.Nu le lasam decat 2-3 minute,pana se inmoaie.Asezonam.Scoatem ingredientele din cratita pe o farfurie, sau ce aveti la indemana.
In aceeasi cratita punem orezul la calit,chiar daca ne-a ramas putin ulei .Il lasam cateva momente pana devine transparent,daca va place il putei lasa pana prinde putina culoare.Adaugam ingredientele de mai sus la orezul calit.
Cand apa a inceput sa dea in clocot adaugam orezul amestecat cu ciupercile,dam focul la mediu,asezonam daca este nevoie si lasam 12 minute sa fiarba la foc potrivit .Inchidem focul si punem capac la cratita, pana terminam de preparat somonul.
Fileurile de somon se usuca foarte bine cu hartie de bucatarie .
Se asezoneaza.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.Asezam cu grija fileurile,prima data pe partea cu pielea,pentru a nu se rupe ,si apoi pe cealalta parte.
.Lasam 2 minute pe fiecare parte,in partea din mijloc trebuie sa fie crud,restul se fierbe cu sosul.Daca somonul a lasat prea multa grasime ,aruncam grasimea.
Dam focul la flacara mica,adaugam smantana si ceapa verde.Lasam smantana pana prinde consistenta aluatului de clatiteAsezonam daca este nevoie si inchidem focul.Daca este sosul prea gros putem pune din nou smantana.Tot procesul trebuie sa dureze cateva minute ,altfel somonul devine sec si fad iar smantana se ingroasa foarte mult.
Se serveste cu garnitura de orez si ciuperci.
Uitam un amanunt important,umbrele din fotografii nu intra in meniu.
Senzatii, gusturi, arome,culori, pe un camp de farfurie,ca o zapada fara sfarsit, salivezi si cu ochii inlacrimati spui :mai vreau..............!
RăspundețiȘtergere